diumenge, 21 d’agost de 2016

'El viatge de l'Unai', una pel·lícula d'Andoni Canela
I ara tinc el plaer de presentar-vos 'El viatge de l'Unai', el documental sobre el viatge que ja fa tres anys vaig emprendre amb tota la família; llavors, l'Unai, el meu fill gran, tenia nou anys, i l'Amaia, la petita, n'acabava de fer tres. 

Aquest viatge-projecte, que vam anomenar 'Looking for the Wild' i va donar lloc al projecte educatiu 'Learning in the Wild', consistia a fer la volta el món a la recerca de set animals amenaçats. Vam viure una mitjana de tres mesos a cada continent i vam observar, estudiar, fotografiar, filmar… els animals que havíem triat com a representants d'un hàbitat amb un valor ecològic elevat i que, per un motiu o un altre, estaven en perill. Aquests eren els animals i els seus hàbitats: el llop ibèric al nord de la península Ibèrica, el bisó americà a Amèrica del Nord, el puma a la Patagònia, el cocodril marí a Austràlia, el calau bicorne a Tailàndia i Laos, i l'elefant africà a Namíbia i Botswana.

Evidentment, tots (l'Unai, l'Amaia i jo mateixa) sentim molt nostre aquest documental, del qual tots en som protagonistes. Però el gran artífex de tot plegat és l'Andoni Canela, fotògraf de natura i ara creador i director d'aquesta pel·lícula. Ha fet un llarg viatge (un altre) per poder presentar aquesta cinta en tres idiomes (català, castellà i anglès). En les tres versions, la locució és de l'Unai, que té un to fresc, proper i engrescador. El resultat és una pel·lícula emotiva, plena d'aventures, d'amor per la natura i per una feina que sempre té com a centre d'interès la descoberta del vessant més salvatge del nostre planeta

Però el més interessant de tot, penso, és el punt de vista narratiu del documental: el d'un nen que, àvid de nous coneixements i noves aventures, segueix amb entusiasme la feina del pare, el fotògraf de natura i naturalista. A partir de les seves experiències, i també de les experiències de la germana petita, l'espectador s'endinsa en el món natural d'una manera senzilla i apassionada, com solen fer els infants, creant un vincle molt més intens amb tot allò que s'explica i fent que el missatge final, la necessitat de la preservació d'aquesta natura màgica, sigui molt més eficaç.

A les imatges espectuaculars de l'Andoni i a la narració entranyable de l'Unai, s'hi suma la banda sonora impecable de l'Albert Guinovart. I, per descomptat, també cal destacar la feina de muntatge del Roger Lleixà i dels altres professionals que han col·laborat en la pel·lícula.

En fi, no us perdeu 'El viatge de l'Unai', que, a Barcelona, es projectarà del 16 al 23 de setembre als cinemes Méliès (Villarroel, 102) i, a Madrid, de l'1 al 4 de setembre a la Cineteca Matadero.

'El viatge de l'Unai'
Gènere: Documental, natura, viatges, fotografia.
Director: Andoni Canela.
Any: 2016.
Nacionalitat: Espanya.
Duració: 70 min.
Producció: OHM Productions i Televisió de Catalunya. Amb la col·laboració de P.A.U. Education i WWF España.

Vegeu el tràiler aquí.